Фермент, що каталізує гідроліз крохмалю, глікогену та деяких сахаридів.
Виробляється підшлунковою залозою. Розщеплює крохмаль та глікоген до мальтози у просвіті дванадцятипалої кишки.
Виділяється переважно із сечею. При запаленні чи закорковуванні протоків підшлункової залози, коли у кров надходить велика кількість ферментів, посилюється її виведення із сечею.
Натщесерце. Між останнім прийомом їжі та взяттям крові проходить щонайменше 8 годин (бажано – не менше 12 годин). Сік, чай, кава (тим більше із цукром) – не допускається. Можна пити воду.
Одиниці вимірювання в лабораторії ІНВІТРО: Од/мл.
Референсні значенн: < 50 Од/мл.
- До 6 міс.: < 8 Од/мл;
- 6-12 міс.: <23 Од/мл;
- Старше 1 року: < 50 Од/мл.
Підвищення рівня панкреатичної амілази:
- гострий панкреатит (в 10 разів та більше норми, активність досягає піка в перші 6-12 год. захворювання);
- загострення хронічного панкреатиту;
- кіста підшлункової залози;
- закупорювання протоки підшлункової залози (пухлиною, каменем, спайками);
- епідемічний паротит (ураження підшлункової залози).