Шановні пацієнти! Сайт знаходиться на модерації, прохання уточнювати інформацію за телефоном 0 800 50 90 90 Увага! Відкрився другий кабінет УЗД в районі Підстанції (пр.Гагаріна, 171.) Записуйтесь за тел. 0-800-50-90-90 (вартість дзвінків безкоштовна).
друк

№270 Антитіла класу IgG до гліадину

 

Cерологічний тест, що використовується для діагностики целіакії.

Гліадин – спирторозчинна фракція глютену (білка пшениці, який входbть до складу так званої клійковини). Встановлено, що ця речовина є токсичним агентом, що викликає у генетично вразливих людей розвиток імунно-опосередкованого захворювання тонкого кишечника – целіакії (або глютен-чутливої ентеропатії). Подібні роечовини виявляються також у житі, ячмені.

Пептиди, які утворюються при розщепленні глютену, багаті на глютамін і пов’язуються у кишечнику ферментом - тканинною трансглютаміназою. Під дією цього ферменту їх антигенні властивості посилюються, що викликає розвиток запалення та специфічної імунної відповіді з появою ряду антитіл, у тому числі, проти гліадину, тканинної трансглютамінази, ендомізіуму (білок сполучної тканини, що оточує гладком’язові елементи кишкових крипт). У результаті виникає аутоімунне ураження слизової оболонки тонкої кишки, що характеризується втратою ворсинок та наявністю великої кількості міжепітеліальних лімфоцитів. 

Клінічно це проявляється в порушенні всмоктування поживних речовин (мальабсорбції) із проявами метеоризму, здуття живота, діареї, врати маси тіла. Захворювання часто проявляється у навонароджених при додаванні каш до молочного харчування. Целіакія може розвиватися й у дорослих, можливо, під дією провокуючих факторів, діагностика в даному випадку ускладнена. Зміни метаболізму, пов’язані з порушенням всмоктування поживних речовин, мінералів і вітамінів, можуть призводити до розвитку остеохондрозу, анемії, стомлюваності, погіршенню репродуктивної функції.

Целіакія асоціюється з дефіцитом IgA, герпетиформним дерматитом, неврологічними порушеннями, аутоімунним тиреоїдитом, інсулін-залежним діабетом. Віддаленим ускладненням целіакії може бути розвиток лімфоми. Усунення глютену з дієти веде до відновлення ворсинок і нормалізації абсорбції. Незважаючи на значний прогрес у розумінні патогенезу целіакії, механізми порушення харчової толерантності до глютену до кінця не зрозумілі. Є виражена генетична схильність до захворювання. Розвиток серологічних методів діагностики призвів до уявлення про високу поширеність прихованих форм захворювання, що має різні неспецифічні клінічні прояви. Припускається, що форми целіакії, які клінічно діагностуються (0,05-0,27% популяції) є «верхівкою айсберга» із співвідношенням приблизно 1:8 до форм патології, які не діагностуються. 

Антигліадинові антитіла присутні у більшості хворих на целіакію. Антитіла класу IgA більше специфічні, ніж антитіла класу IgG, однак комбіноване скринінгове дослідження на специфічні IgA та IgG проти гліадину може бути більш ефективним у зв’язку із асоційованим іноді з целіакією загальним IgA-дефіцитом (для правильної інтерпретації резльтату доцільне паралельне визначення загальної концентрації імуноглобулінів класу IgA в сироватці).

Серологічне тестування корисне в якості попереднього скринінгового обстеження при клінічних підозрах на целіакію та рішення питання щодо проведення біопсії для підтвердження діагнозу.

Антитіла до гліадину (IgA рідше, ніж IgG) іноді спостерігаються при патологічних станах, коли целіакія гістологічно не підтверджена – це всі види синдрому мальабсорбції, включаючи хворобу Крона, виразковий коліт, дефіцит галактозидази, постінфекційну мальабсорбцію, тощо. Помірне збільшення рівня IgA і IgG може з підвищеною частотою виявлятися у пацієнтів із ревматоїдним артритом, синдромом Шегрена, системним склерозом та іншими видами патології сполучної тканини. Дуже висока частота виявлення антигліадинових антитіл у хворих на будь-які форми інтерстиціальних легеневих захворювань (гіперчутливий пневмоніт, ідіопатичний фіброзуючий альвеоліт, фіброзна стадія саркоїдозу, та ін.).

При лікуванні (виключенні глютену з дієти) пацієнтів із целіакією, які не мають IgA дефіциту, визначення антигліадинових IgA антитіл може бути тестом вибору для контролю правильності дієти. При переході на вільну від глютену дієту концентрація антигліадинових IgA антитіл знижується до рівня ниже порогового за період від 2 до 6 місяців, у той час як IgG антитіла зберігаються більше року. Відхилення від дієти викликає більш помітне підвищення концентрації IgA антитіл, ніж IgG.

Література

  1. Хендерсон Д.М. Патофизиология органов пищеварения. Невский диалект. СПб. 1999, 286 с.
  2. Heel D. A., West J. Recent advances in coeliac disease. Gut. 2006; 55; 11, 1037 - 1046
Ціна 330 грн.

+ Взяття крові із вени:  25 грн.
термін виконання
вказаний термін не включає день взяття біоматеріалу
до 6 робочих днів
Досліджуваний матеріал
Сироватка крові
Метод визначення
Імуноаналіз.