Вибрати місто: Дніпро

    Ваше місто: Ви перебуваєте в місті: Дніпро

    Вибрати інше
    Від обраного міста залежать ціни та способи оплати.
    РУС
    0-800-302-200 Безкоштовно на території України 0 (67) 678-03-78 Безкоштовно на території України
    Отримати результати аналізів

    Суміш харчових продуктів «морепродукти» (IgE, загальна відповідь за сумішшю FP2): тріска (F3), креветка (F24), мідії (F37), тунець (F40), лосось (F41)

    Описання
    Досліджуваний матеріал Сироватка крові

    Синоніми

    Специфічні імуноглобуліни класу Е до алергенів морепродуктів

    Food Panel FP2 IgE: F3 Codfish, F24 Shrimp, F37 Blue Mussel, F40 Tuna, F41 Salmon

     

    Короткий опис

    Одним з найпоширеніших механізмів алергічних реакцій є IgE-опосередкована (реагінова) алергія I типу (R. Coombs та P. Gell, 1969). Цей тип зумовлений виробленням антитіл класу IgE проти алергенів. Алергени – це речовини (переважно білкової чи полісахаридної природи), здатні викликати утворення антитіл класу IgE. Алергени є основними чинниками розвитку клінічних симптомів багатьох алергічних захворювань. У сенсибілізованих людей з алергічними реакціями негайного типу (атопія або анафілаксія) молекули IgE діють як сполучна ланка між алергеном та спеціалізованими клітинами (тканинні базофіли, або тучні клітини). У відповідь на дію алергену ці клітини виділяють велику кількість так званих медіаторів алергії (гістамін, катехоламіни). Цей патофізіологічний механізм є основою станів, які ми називаємо алергічними реакціями. IgE через свою гомоцитотропність фіксуються на тучних клітинах. Під час повторного контакту з алергеном на мембранах утворюються імунні комплекси «алерген-IgE». Це змінює властивості мембран тучних клітин та викликає їхню дегрануляцію з вивільненням великої кількості біологічно активних речовин, головними з яких є гістамін та прозапальні цитокіни. Термін розвитку реакції після повторного контакту з алергеном – 5-20 хвилин (іноді кілька годин).

     

    За яких станів можуть визначатися алергени в сироватці крові

    До алергічних захворювань, що розвиваються за I типом, належать анафілактичний шок, кропив'янка, набряк Квінке, атопічна бронхіальна астма, алергічний риніт та кон'юнктивіт, атопічний дерматит, харчова алергія.

    Змішана панель призначена для скринінгового обстеження з метою виявлення значущих алергенів у разі підозри на алергію. Дозволяє виявити сенсибілізацію (підвищену чутливість організму) до певної групи алергенів. При цьому результат дослідження видається загалом за сумішшю алергенів, а не за кожним конкретним алергеном, що входить до цієї групи.

     

    З якою метою визначають суміші алергенів морепродуктів у сироватці крові

    Алергія на морепродукти вважається одним з найнебезпечніших варіантів відомих на сьогодні причин розвитку харчових алергій. Статистично від алергії на молюсків, ракоподібних та рибу страждає майже 1% населення земної кулі. Виникає, як правило, у віці 40-60 років, причому жінки страждають від цього виду алергії вдвічі частіше за чоловіків. Зберігається протягом життя пацієнта, є високий ризик розвитку анафілаксії, часто спостерігається перехресна чутливість. Алергени не завжди руйнуються при термічній обробці й можуть змінювати структуру, посилюючи власний алергопотенціал.

    Найчастіше причиною виникнення алергічної реакції є вживання в їжу лосося, тріски, тунця, креветок та мідій.

    У разі вживання в їжу мідій розвиток алергічної реакції найчастіше пов'язаний із сенсибілізацією до структурного білка цих молюсків, так званого тропоміозину. Це мажорний алерген, який виявляється не тільки в мідій, але й у багатьох інших молюсків, ракоподібних, а також у тарганів та кліщів домашнього пилу. Цим пояснюється можливість розвитку перехресних алергічних реакцій за безпосереднього контакту з ними сенсибілізованої до тропоміозину людини. У літературі описаний рідкісний синдром «пилові кліщі–ракоподібні–молюски», за якого важка анафілактична реакція розвивається в людини, яка раніше ніколи не вживала в їжу морепродукти, у тому випадку, якщо в неї є первинна сенсибілізація до кліщів домашнього пилу.

    Харчова алергія на морепродукти може проявитися через набряк обличчя, горла, загострення алергічного риніту, бронхіальну астму, кропив’янку, шлунково-кишкові розлади. Під час вдихання парів у процесі приготування їжі в сенсибілізованих осіб може виникнути свербіж у носі, сльозотеча, нежить, бронхообструкція, а в разі контакту зі шкірою – контактний дерматит або кропив'янка. Можливі тяжкі алергічні реакції, аж до анафілактичного шоку. Сенсибілізація нерідко виникає у працівників підприємств, що займаються заготівлею морепродуктів.

    Виявлення в крові специфічних імуноглобулінів Е до певного алергену підтверджує його роль у розвитку алергічної реакції І типу (реагінової) та дозволяє:

    • виявити сенсибілізацію до алергенів морепродуктів
    • визначити можливі причини алергічного захворювання (алергічного риніту/ринокон'юнктивіту, бронхіальної астми, атопічного дерматиту, кропив'янки, ангіонабряку)
    • вирішити питання про доцільність визначення специфічних IgE до окремих алергенів цієї групи

     

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Підготовка

    Взяття крові бажано проводити вранці натщесерце, після 8-14-годинного періоду нічного голодування (воду пити можна). Допускається брати кров вдень, через 4 години після прийому легкої їжі.

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Показання

    У яких випадках виконують дослідження

    • у разі підозри на сенсибілізацію до вказаних алергенів у дітей та дорослих
    • у разі обстеження пацієнтів з почервонінням та печінням очей, набряком повік, сльозотечею, чханням, закладеністю носа, ринореєю, свербінням у носі, кашлем, задишкою, бронхоспазмом, алергічним дерматитом
    • якщо неможливо проведення шкірних проб

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Інтерпретація результатів

    Інтерпретація результатів дослідження містить інформацію для лікаря і не є діагнозом. Інформацію з цього розділу не можна використовувати для самодіагностики і самолікування. Точний діагноз ставить лікар, використовуючи як результати цього обстеження, так і потрібну інформацію з інших джерел: анамнезу, результатів інших обстежень і так далі.

    Одиниці вимірювання

    Кількісні одиниці kU/l.

     

    Діапазон лінійності (межі визначення)

    0,1-100,00 kU/l.

     

    Референсні значення

    ˂0,35 kU/l.

     

    Інтерпретація результатів

    У бланку результату вказують:

    • загальну концентрацію специфічних IgE, виражену в kU/l
    • референсні значення
    • клас алергореактивності, що відповідає концентрації специфічних IgE у сироватці крові
    • інтерпретацію реактивності (відсутня чи не виявлена, дуже слабка, слабка, помірна, сильна, дуже сильна)

     

    Негативний результат

    Клас алергореактивності 0 (реактивність відсутня чи не виявлена за допомогою технології IMMULITE 2000).

    Відсутність сенсибілізації до алергенів, які входять до складу цього дослідження, не виключає наявності алергії до інших джерел. У деяких випадках може знадобитися подальше алергологічне обстеження для уточнення сенсибілізації до інших можливих алергенів.

     

    Позитивний результат

    Клас алергореактивності I-VI (реактивність слабка, помірна, сильна, дуже сильна).

    У разі позитивного результату цього скринінгового тесту рекомендовано визначити наявність специфічних антитіл класу IgE до кожного окремого алергену цієї панелі.

     

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Артикул: 693
    Цiна: 180 грн.
    Взяття крові із вени:
    + 30 грн.
    Разом: 210 грн.
    Здати аналіз «Суміш харчових продуктів «морепродукти» (IgE, загальна відповідь за сумішшю FP2): тріска (F3), креветка (F24), мідії (F37), тунець (F40), лосось (F41)» ви можете у Дніпрі та інших містах України. Зверніть увагу, що ціна аналізу, вартість процедури взяття біоматеріалу, методи та терміни виконання досліджень в регіональних медичних офісах можуть відрізнятись.
    Вгору