Вибрати місто: Дніпро

    Ваше місто: Ви перебуваєте в місті: Дніпро

    Вибрати інше
    Від обраного міста залежать ціни та способи оплати.
    РУС
    0-800-302-200 Безкоштовно на території України 0 (67) 678-03-78 Безкоштовно на території України
    Отримати результати аналізів

    Суміш харчових продуктів «горіхи» (IgE, загальна відповідь за сумішшю FP1): арахіс (F13), фундук (F17), бразильський горіх (F18), мигдаль (F20), кокос (F36)

    Описання
    Досліджуваний матеріал Сироватка крові

    Синоніми

    Специфічні імуноглобуліни класу Е до харчових алергенів

    Food Panel FP1 IgE: F13 Peanut, F17 Hazelnut, F18 Brazil Nut, F20 Almond, F36 Coconut

     

    Короткий опис

    Одним з найпоширеніших механізмів алергічних реакцій є IgE-опосередкована (реагінова) алергія I типу (R. Coombs та P. Gell, 1969). Цей тип зумовлений виробленням антитіл класу IgE проти алергенів. Алергени – це речовини (переважно білкової чи полісахаридної природи), здатні викликати утворення антитіл класу IgE. Алергени є основними чинниками розвитку клінічних симптомів багатьох алергічних захворювань. У сенсибілізованих людей з алергічними реакціями негайного типу (атопія або анафілаксія) молекули IgE діють як сполучна ланка між алергеном та спеціалізованими клітинами (тканинні базофіли, або тучні клітини). У відповідь на дію алергену ці клітини виділяють велику кількість так званих медіаторів алергії (гістамін, катехоламіни). Цей патофізіологічний механізм є основою станів, які ми називаємо алергічними реакціями. IgE через свою гомоцитотропність фіксуються на тучних клітинах. Під час повторного контакту з алергеном на мембранах утворюються імунні комплекси «алерген-IgE». Це змінює властивості мембран тучних клітин та викликає їхню дегрануляцію з вивільненням великої кількості біологічно активних речовин, головними з яких є гістамін та прозапальні цитокіни. Термін розвитку реакції після повторного контакту з алергеном – 5-20 хвилин (іноді кілька годин).

     

    За яких станів можуть визначатися алергени в сироватці крові

    До алергічних захворювань, що розвиваються за I типом, належать анафілактичний шок, кропив'янка, набряк Квінке, атопічна бронхіальна астма, алергічний риніт та кон'юнктивіт, атопічний дерматит, харчова алергія.

    Змішана панель призначена для скринінгового обстеження з метою виявлення значущих алергенів у разі підозри на алергію. Дозволяє виявити сенсибілізацію (підвищену чутливість організму) до певної групи алергенів. При цьому результат дослідження видається загалом за сумішшю алергенів, а не за кожним конкретним алергеном, що входить до цієї групи.

     

    З якою метою визначають суміші алергенів, що містяться в горіхах, у сироватці крові

    Алергія на горіхи належить до так званих харчових алергій. Є одним з найстійкіших її різновидів, особливо якщо проявляється на кілька видів горіхів відразу.

    Одним з найголовніших харчових алергенів вважається арахіс. На нього досить часто виявляється виникнення алергічних реакцій. Є поширеним «прихованим» алергеном - його часто застосовують під час виготовлення кондитерських виробів, випічки, соусів. Арахіс містить велику кількість різних білків, з яких як мінімум половина здатні викликати алергічну реакцію. З позиції ботаніки арахіс – це не горіх, а рослина із родини бобових, тому нерідко трапляються перехресні реакції на бобові (соя, горох) і кісткові плоди (вишня, слива, черешня, абрикоси, персики). Теплова обробка може посилювати алергенні властивості арахісу. Серед усіх бобових він має найсильніші алергенні властивості й може викликати загрозливі для життя алергічні реакції: алергічний шок, ангіонабряк, кропив'янку, загострення респіраторної алергії, атопічного дерматиту.

    Алергія на фундук – один з різновидів харчової алергії на горіхи, при якій алергенами є горіхи роду ліщина. Алергічна реакція на фундук досить поширена, може проявитися в будь-якому віці, причому небезпеку становить не тільки вживання в їжу безпосередньо фундука, але й продуктів, що містять його сліди (шоколад, морозиво, цукерки, хлібобулочні вироби, салати, йогурти, швидкі сніданки та ін.).

    Мигдаль, поряд з арахісом та фундуком, є частою причиною розвитку сенсибілізації та клінічних проявів алергії. Описано кілька основних алергенів мигдалю, серед яких є як термолабільні, так і термостабільні білки. Перехресна алергічна активність специфічних IgE-антитіл до мигдалю можлива з алергенами інших представників родини кісточкових (абрикос, персик, вишня), а також рослин інших родин (волоський горіх, насіння соняшника, арахіс, бразильський горіх, кедровий горіх). Приблизно третина пацієнтів з алергією на пилок берези сенсибілізована до алергенів мигдалю. За наявності алергії вживання мигдалю навіть у мінімальній чи слідовій кількості може ставити під загрозу стан людини. Випадкове вживання продуктів, наприклад кондитерських виробів, що містять горіхи або їх сліди, може провокувати анафілактичну реакцію, що вимагає невідкладної медичної допомоги. У більшості випадків прояви алергії після вживання мигдалю спостерігаються у вигляді кропив'янки та ангіонабряків, можуть розвиватися респіраторні симптоми у вигляді задишки, кашлю, а також виникати нудота та розлад випорожнення.

    Виявлення в крові специфічних імуноглобулінів Е до певного алергену підтверджує його роль у розвитку алергічної реакції І типу (реагінової) та дозволяє:

     

    • виявити сенсибілізацію до алергенів, що містяться в горіхах
    • визначити можливі причини алергічного захворювання (алергічного риніту/ринокон'юнктивіту, бронхіальної астми, атопічного дерматиту, кропив'янки, ангіонабряку)
    • вирішити питання про доцільність визначення специфічних IgE до окремих алергенів цієї групи

     

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Підготовка

    Взяття крові бажано проводити вранці натщесерце, після 8-14-годинного періоду нічного голодування (воду пити можна). Допускається брати кров вдень, через 4 години після прийому легкої їжі.

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Показання

    У яких випадках виконують дослідження

    • у разі підозри на сенсибілізацію до вказаних алергенів у дітей та дорослих
    • у разі обстеження пацієнтів з почервонінням та печінням очей, набряком повік, сльозотечею, чханням, закладеністю носа, ринореєю, свербінням у носі, кашлем, задишкою, бронхоспазмом, алергічним дерматитом
    • якщо неможливо проведення шкірних проб


     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Інтерпретація результатів

    Інтерпретація результатів дослідження містить інформацію для лікаря і не є діагнозом. Інформацію з цього розділу не можна використовувати для самодіагностики і самолікування. Точний діагноз ставить лікар, використовуючи як результати цього обстеження, так і потрібну інформацію з інших джерел: анамнезу, результатів інших обстежень і так далі.

    Одиниці вимірювання

    Кількісні одиниці kU/l.

     

    Діапазон лінійності (межі визначення)

    0,1-100,00 kU/l.

     

    Референсні значення

    ˂0,35 kU/l.

     

    Інтерпретація результатів

    У бланку результату вказують:

    • загальну концентрацію специфічних IgE, виражену в kU/l
    • референсні значення
    • клас алергореактивності, що відповідає концентрації специфічних IgE у сироватці крові
    • інтерпретацію реактивності (відсутня чи не виявлена, дуже слабка, слабка, помірна, сильна, дуже сильна)

    Негативний результат

    Клас алергореактивності 0 (реактивність відсутня чи не виявлена за допомогою технології IMMULITE 2000).

    Відсутність сенсибілізації до алергенів, які входять до складу цього дослідження, не виключає наявності алергії до інших джерел. У деяких випадках може знадобитися подальше алергологічне обстеження для уточнення сенсибілізації до інших можливих алергенів.

     

    Позитивний результат

    Клас алергореактивності I-VI (реактивність слабка, помірна, сильна, дуже сильна).

    У разі позитивного результату цього скринінгового тесту рекомендовано визначити наявність специфічних антитіл класу IgE до кожного окремого алергену цієї панелі.


     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Артикул: 694
    Цiна: 180 грн.
    Взяття крові із вени:
    + 30 грн.
    Разом: 210 грн.
    Здати аналіз «Суміш харчових продуктів «горіхи» (IgE, загальна відповідь за сумішшю FP1): арахіс (F13), фундук (F17), бразильський горіх (F18), мигдаль (F20), кокос (F36)» ви можете у Дніпрі та інших містах України. Зверніть увагу, що ціна аналізу, вартість процедури взяття біоматеріалу, методи та терміни виконання досліджень в регіональних медичних офісах можуть відрізнятись.
    Вгору