Вибрати місто: Дніпро

    Ваше місто: Ви перебуваєте в місті: Дніпро

    Вибрати інше
    Від обраного міста залежать ціни та способи оплати.
    РУС
    0-800-302-200 Безкоштовно на території України 0 (67) 678-03-78 Безкоштовно на території України
    Отримати результати аналізів

    Суміш харчових продуктів «зернові культури» (IgE, загальна відповідь за сумішшю FP3): пшениця (F4), овес (F7), кукурудза (F8), кунжут (F10), гречка (F11)

    Описання
    Досліджуваний матеріал Сироватка крові

    Синоніми

    Специфічні імуноглобуліни класу Е до харчових алергенів

    Food Panel FP3 IgE: F4 Wheat, F7 Oat, F8 Corn, F10 Sesame Seed, F11 Buckwheat

     

    Короткий опис

    Одним з найпоширеніших механізмів алергічних реакцій є IgE-опосередкована (реагінова) алергія I типу (R. Coombs та P. Gell, 1969). Цей тип зумовлений виробленням антитіл класу IgE проти алергенів. Алергени – це речовини (переважно білкової чи полісахаридної природи), здатні викликати утворення антитіл класу IgE. Алергени є основними чинниками розвитку клінічних симптомів багатьох алергічних захворювань. У сенсибілізованих людей з алергічними реакціями негайного типу (атопія або анафілаксія) молекули IgE діють як сполучна ланка між алергеном та спеціалізованими клітинами (тканинні базофіли, або тучні клітини). У відповідь на дію алергену ці клітини виділяють велику кількість так званих медіаторів алергії (гістамін, катехоламіни). Цей патофізіологічний механізм є основою станів, які ми називаємо алергічними реакціями. IgE через свою гомоцитотропність фіксуються на тучних клітинах. Під час повторного контакту з алергеном на мембранах утворюються імунні комплекси «алерген-IgE». Це змінює властивості мембран тучних клітин та викликає їхню дегрануляцію з вивільненням великої кількості біологічно активних речовин, головними з яких є гістамін та прозапальні цитокіни. Термін розвитку реакції після повторного контакту з алергеном – 5-20 хвилин (іноді кілька годин).

     

    За яких станів можуть визначатися алергени в сироватці крові

    До алергічних захворювань, що розвиваються за I типом, належать анафілактичний шок, кропив'янка, набряк Квінке, атопічна бронхіальна астма, алергічний риніт та кон'юнктивіт, атопічний дерматит, харчова алергія.

    Змішана панель призначена для скринінгового обстеження з метою виявлення значущих алергенів у разі підозри на алергію. Дозволяє виявити сенсибілізацію (підвищену чутливість організму) до певної групи алергенів. При цьому результат дослідження видається загалом за сумішшю алергенів, а не за кожним конкретним алергеном, що входить до цієї групи.

     

    З якою метою визначають суміші алергенів зернових культур у сироватці крові

    Алергічні реакції на злаки можуть бути викликані сенсибілізацією до глютену пшениці та жита, гордеїну ячменю, авеніну вівса, зеїну кукурудзи.

    Найчастіше причиною алергії є сенсибілізація до глютену – рослинного білка, який у великих кількостях міститься в рисі, житі, вівсі, пшениці та ячмені.

    Пшениця – найбільш небезпечний та сильний алерген. Алергічні реакції на пшеницю можуть розвиватися як при вживанні в їжу пшеничних зерен та борошна, так і продуктів, до складу яких вона може входити (борошно, крохмаль, висівки, випічка, макарони, цукерки, пиво). Харчова алергія на пшеницю супроводжується порушеннями функцій травної системи (хейліт, гастрит, коліт, гастроентерит, синдром подразненої кишки) та шкірними проявами (атопічний дерматит, кропив'янка, набряк Квінке).

    Кукурудза належить до дешевих, доступних і легких у виробництві продуктів, тому її широко застосовують не тільки в харчовій промисловості, але й у інших галузях (наприклад, використовують у складі порошку в хірургічних рукавичках, одноразових підгузках, зубних пастах, косметичних масках, як допоміжну речовину в таблетках тощо). Харчова алергія на кукурудзу та її похідні трапляється досить часто. Симптоми можуть з'явитися через кілька хвилин після вживання продуктів, що містять кукурудзу. Доведено перехресну реакцію кукурудзи із соєю, тому за наявності алергії на будь-який із цих двох продуктів можлива алергічна реакція на інший.

    Кунжут, або сезам, є досить сильним алергеном, причому алергічні реакції частіше трапляються в людей із супутньою патологією внутрішніх органів. Алергію викликають білки, що входять до складу кунжуту. Не можна виключати індивідуальну непереносимість рослини внаслідок нестачі певних ферментів, які відповідають за перетравлення та засвоєння елементів кунжуту. Людям із харчовою алергією на горіхи будь-якого сорту варто уникати вживання кунжуту через високий ризик виникнення перехресних алергічних реакцій. Алергія на кунжут може проявлятися диспептичними явищами, алергоринітом, бронхоспазмом, набряком Квінке. Нерідко спостерігаються висипання на шкірі, що супроводжуються сильним свербінням.

    Основні алергени вівса – це глютеноподібні білки (авенін). У людей, які страждають від харчової алергії до вівса, часто спостерігаються перехресні реакції на пилок злакових трав (пирій повзучий, тимофіївка лучна, ковила та ін.). Алергія до гречки та вівса проявляється почервонінням і свербінням шкіри, нудотою, блюванням, болем у ділянці живота та діареєю, ангіоневротичним набряком, ринокон'юнктивітом, набряком гортані, кашлем та бронхоспазмом, аж до розвитку системних реакцій, таких як анафілактичний шок.

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Підготовка

    Взяття крові бажано проводити вранці натщесерце, після 8-14-годинного періоду нічного голодування (воду пити можна). Допускається брати кров вдень, через 4 години після прийому легкої їжі.

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Показання

    У яких випадках виконують дослідження

    • у разі підозри на сенсибілізацію до вказаних алергенів у дітей та дорослих
    • у разі обстеження пацієнтів з почервонінням та печінням очей, набряком повік, сльозотечею, чханням, закладеністю носа, ринореєю, свербінням у носі, кашлем, задишкою, бронхоспазмом, алергічним дерматитом
    • якщо неможливо проведення шкірних проб

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Інтерпретація результатів

    Інтерпретація результатів дослідження містить інформацію для лікаря і не є діагнозом. Інформацію з цього розділу не можна використовувати для самодіагностики і самолікування. Точний діагноз ставить лікар, використовуючи як результати цього обстеження, так і потрібну інформацію з інших джерел: анамнезу, результатів інших обстежень і так далі.

    Одиниці вимірювання

    Кількісні одиниці kU/l.

     

    Діапазон лінійності (межі визначення)

    0,1-100,00 kU/l.

     

    Референсні значення

    ˂0,35 kU/l.

     

    Інтерпретація результатів

    У бланку результату вказують:

    • загальну концентрацію специфічних IgE, виражену в kU/l
    • референсні значення
    • клас алергореактивності, що відповідає концентрації специфічних IgE у сироватці крові
    • інтерпретацію реактивності (відсутня чи не виявлена, дуже слабка, слабка, помірна, сильна, дуже сильна)

    Негативний результат

    Клас алергореактивності 0 (реактивність відсутня чи не виявлена за допомогою технології IMMULITE 2000).

    Відсутність сенсибілізації до алергенів, які входять до складу цього дослідження, не виключає наявності алергії до інших джерел. У деяких випадках може знадобитися подальше алергологічне обстеження для уточнення сенсибілізації до інших можливих алергенів.


    Позитивний результат

    Клас алергореактивності I-VI (реактивність слабка, помірна, сильна, дуже сильна).

    У разі позитивного результату цього скринінгового тесту рекомендовано визначити наявність специфічних антитіл класу IgE до кожного окремого алергену цієї панелі.


     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Артикул: 695
    Цiна: 180 грн.
    Взяття крові із вени:
    + 30 грн.
    Разом: 210 грн.
    Здати аналіз «Суміш харчових продуктів «зернові культури» (IgE, загальна відповідь за сумішшю FP3): пшениця (F4), овес (F7), кукурудза (F8), кунжут (F10), гречка (F11)» ви можете у Дніпрі та інших містах України. Зверніть увагу, що ціна аналізу, вартість процедури взяття біоматеріалу, методи та терміни виконання досліджень в регіональних медичних офісах можуть відрізнятись.
    Вгору