Вибрати місто: Дніпро

    Ваше місто: Ви перебуваєте в місті: Дніпро

    Вибрати інше
    Від обраного міста залежать ціни та способи оплати.
    РУС
    0-800-302-200 Безкоштовно на території України 0 (67) 678-03-78 Безкоштовно на території України
    Отримати результати аналізів

    Суміш харчових продуктів «овочі» (IgE, загальна відповідь за сумішшю FP51): помідор (F25), морква (F31), картопля (F35), часник (F47), гірчиця (F89)

    Описання
    Досліджуваний матеріал Сироватка крові

    Синоніми

    Специфічні імуноглобуліни класу Е до харчових алергенів

    Food Panel FP51 IgE: F25 Tomato, F31 Carrot, F35 Potato, F47 Garlic, F89 Mustard

     

    Короткий опис

    Одним з найпоширеніших механізмів алергічних реакцій є IgE-опосередкована (реагінова) алергія I типу (R. Coombs та P. Gell, 1969). Цей тип зумовлений виробленням антитіл класу IgE проти алергенів. Алергени – це речовини (переважно білкової чи полісахаридної природи), здатні викликати утворення антитіл класу IgE. Алергени є основними чинниками розвитку клінічних симптомів багатьох алергічних захворювань. У сенсибілізованих людей з алергічними реакціями негайного типу (атопія або анафілаксія) молекули IgE діють як сполучна ланка між алергеном та спеціалізованими клітинами (тканинні базофіли, або тучні клітини). У відповідь на дію алергену ці клітини виділяють велику кількість так званих медіаторів алергії (гістамін, катехоламіни). Цей патофізіологічний механізм є основою станів, які ми називаємо алергічними реакціями. IgE через свою гомоцитотропність фіксуються на тучних клітинах. Під час повторного контакту з алергеном на мембранах утворюються імунні комплекси «алерген-IgE». Це змінює властивості мембран тучних клітин та викликає їхню дегрануляцію з вивільненням великої кількості біологічно активних речовин, головними з яких є гістамін та прозапальні цитокіни. Термін розвитку реакції після повторного контакту з алергеном – 5-20 хвилин (іноді кілька годин).

     

    За яких станів можуть визначатися алергени в сироватці крові

    До алергічних захворювань, що розвиваються за I типом, належать анафілактичний шок, кропив'янка, набряк Квінке, атопічна бронхіальна астма, алергічний риніт та кон'юнктивіт, атопічний дерматит, харчова алергія.

    Змішана панель призначена для скринінгового обстеження з метою виявлення значущих алергенів у разі підозри на алергію. Дозволяє виявити сенсибілізацію (підвищену чутливість організму) до певної групи алергенів. При цьому результат дослідження видається загалом за сумішшю алергенів, а не за кожним конкретним алергеном, що входить до цієї групи.

     

    З якою метою визначають суміші овочевих алергенів у сироватці крові

    Алергія на овочі належить до групи харчових алергій. Виникає у сенсибілізованих осіб у разі вживання в їжу овочів, що містять алергени, як у свіжому, так і термічно обробленому вигляді. Симптоми алергії також можуть виникати в сенсибілізованих людей внаслідок безпосереднього контакту з овочевими алергенами, що входять до складу різних косметологічних та лікарських продуктів.

    Найбільш алергенними продуктами цієї групи є томати, гірчиця та часник.

    Томати містять досить велику кількість білків, вуглеводів, органічних кислот, клітковини та пектину. Усі ці компоненти за певних обставин можуть бути алергенами. Найбільшу алергонебезпеку становлять білки-ферменти, які містяться в томатах у великій кількості. На сьогодні описано майже десять різних протеїнів, найбільш алергенним з яких є білок-переносник ліпідів (Lyc e 3, LTP), що має виражену стійкість до впливу ферментів травної системи людини й здатний викликати перехресні реакції з іншими харчовими продуктами (горіхи, кукурудза, баклажани, апельсин та ін.). За виникнення перехресних алергій з пилковими профілями лучних трав відповідає мінорний алерген профілін. Алергенність томатів збільшується зі ступенем зрілості плода й досягає максимуму в стиглих червоних помідорах. Вважається, що зелені, жовті та оранжеві сорти містять менше алергенів. У деяких випадках алергія на томати є вторинною і розвивається внаслідок перехресної реакції в осіб, сенсибілізованих до латексу (синдром «латекс–плоди»). Томати здатні викликати алергічні реакції у вигляді кропив'янки, ангіонабряку, орального алергічного синдрому, астми, риніту, алергічного дерматиту, а у важких та поодиноких випадках – анафілактичного шоку.

    Алергія на гірчицю є серйозною проблемою в деяких європейських країнах, що призвело до необхідності обов'язкового інформування споживача про наявність гірчиці або її похідних у продукті. Гірчиця може використовуватися в широкому асортименті продуктів харчування, зокрема в майонезі, різних соусах та салатних заправках, маринадах, ковбасах та соліннях. Крім продуктів харчування гірчиця може входити до складу багатьох лікарських засобів, що мають проносний, антисептичний, протигрибковий або протизапальний ефект. Основними алергенами гірчиці є білок-фермент Sin a 1 (природна та рекомбінантна форми), що входить до складу її зерен, і альбумін 2S. Усі гірчичні білки, що викликають алергію, є термостійкими, тому люди з гірчичною алергією реагуватимуть на неї в будь-яких стравах, зокрема термічно оброблених або розігрітих. Виявлено перехресну реактивність білків гірчиці з деякими фруктами (персик, яблуко, груша, абрикос, вишня, слива, ківі, диня), овочами (білокачанна та цвітна капуста, броколі), горіхами та насінням соняшника. Симптоми справжньої харчової алергії на гірчицю найчастіше розвиваються протягом декількох хвилин після контакту з нею. Легкі симптоми можуть виявлятися у вигляді поколювання або свербіння в порожнині рота, нудоти та дискомфорту в животі, шкірного висипу за типом кропив'янки. Більш серйозними симптомами є набряк в області обличчя, горла та/або рота, утруднене дихання, астматичний статус. У деяких випадках відбувається різке зниження артеріального тиску (анафілактичний шок). Найчастіше це супроводжується сильною слабкістю, запамороченням, прискореним серцебиттям.

    Однією з головних причин виникнення алергії до часнику є аліцин – органічна сполука, яка утворюється внаслідок механічного руйнування клітин часнику й має бактерицидну та фунгіцидну дію. Алергію викликає часник, його фітонциди, пилок квітучої рослини, а також часникова олія та засоби, що містять екстракт часнику. Температурна обробка значно знижує алергенність часнику. Мажорні алергени часнику мають сильну перехресну реактивність з аналогічними білками в рослин родини цибулевих. У осіб з гіперчутливістю до алергенів часнику часто трапляються алергічні реакції на цибулю, цибулю-порей, цибулю-шалот, спаржу. Описано випадки анафілаксії при вживанні свіжого часнику в їжу. Часник – найчастіша причина алергічного дерматиту, риніту, бронхіальної астми, а також місцевих алергічних реакцій у вигляді кропив'янки та контактного хейліту.

    Головними алергенами картоплі є пататин та туберин. Картопляне борошно та крохмаль зазвичай не містять алергенів. Не виключаються перехресні реакції на пилок яблуні, берези, вільхи, а також на речовини, що входять до складу овочів родини пасльонових (баклажан, томати, солодкий перець та ін.). У моркві міститься кілька білків, що є потенційними алергенами, причому алергію може викликати як морква, так і морквяний сік. Термічна обробка страв із моркви знижує її алергенність. Перехресна реакція на моркву трапляється в осіб, які страждають від алергії на пилок полину, кульбаби, берези чи вербових дерев. Алергія на картоплю й моркву, як правило, проявляється порушенням функції травної системи (хейліт, гастрит, коліт, гастроентерит, синдром подразненої кишки), шкірними проявами (атопічний дерматит, кропив'янка, набряк Квінке) та рідше порушеннями функцій дихальної системи (алергічний риніт, бронхіальна астма).

    Виявлення в крові специфічних імуноглобулінів Е до певного алергену підтверджує його роль у розвитку алергічної реакції І типу (реагінової) та дозволяє:

    •    виявити сенсибілізацію до овочевих алергенів
    • визначити можливі причини алергічного захворювання (алергічного риніту/ринокон'юнктивіту, бронхіальної астми, атопічного дерматиту, кропив'янки, ангіонабряку)
    • вирішити питання про доцільність визначення специфічних IgE до окремих алергенів цієї групи

       

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Підготовка

    Взяття крові бажано проводити вранці натщесерце, після 8-14-годинного періоду нічного голодування (воду пити можна). Допускається брати кров вдень, через 4 години після прийому легкої їжі.

     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Показання

    У яких випадках виконують дослідження

    • у разі підозри на сенсибілізацію до вказаних алергенів у дітей та дорослих
    • у разі обстеження пацієнтів з почервонінням та печінням очей, набряком повік, сльозотечею, чханням, закладеністю носа, ринореєю, свербінням у носі, кашлем, задишкою, бронхоспазмом, алергічним дерматитом
    • якщо неможливо проведення шкірних проб


     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Інтерпретація результатів

    Інтерпретація результатів дослідження містить інформацію для лікаря і не є діагнозом. Інформацію з цього розділу не можна використовувати для самодіагностики і самолікування. Точний діагноз ставить лікар, використовуючи як результати цього обстеження, так і потрібну інформацію з інших джерел: анамнезу, результатів інших обстежень і так далі.

    Одиниці вимірювання

    Кількісні одиниці kU/l.

     

    Діапазон лінійності (межі визначення)

    0,1-100,00 kU/l.

     

    Референсні значення

    ˂0,35 kU/l.

     

    Інтерпретація результатів

    У бланку результату вказують:

    • загальну концентрацію специфічних IgE, виражену в kU/l
    • референсні значення
    • клас алергореактивності, що відповідає концентрації специфічних IgE у сироватці крові
    • інтерпретацію реактивності (відсутня чи не виявлена, дуже слабка, слабка, помірна, сильна, дуже сильна)

     

    Негативний результат

    Клас алергореактивності 0 (реактивність відсутня чи не виявлена за допомогою технології IMMULITE 2000).

    Відсутність сенсибілізації до алергенів, які входять до складу цього дослідження, не виключає наявності алергії до інших джерел. У деяких випадках може знадобитися подальше алергологічне обстеження для уточнення сенсибілізації до інших можливих алергенів.


    Позитивний результат

    Клас алергореактивності I-VI (реактивність слабка, помірна, сильна, дуже сильна).

    У разі позитивного результату цього скринінгового тесту рекомендовано визначити наявність специфічних антитіл класу IgE до кожного окремого алергену цієї панелі.


     

    Лiтература

    1. Ковальчук Л. В., Гановская Л. В., Мелихова Р. Я. Клиническая иммунология и аллергология с основами общей иммунологии. Москва : ГЭОТАР-МЕДИА, 2011.
    2. Матеріали фірми-виробника реагентів.

    Артикул: 696
    Цiна: 180 грн.
    Взяття крові із вени:
    + 30 грн.
    Разом: 210 грн.
    Здати аналіз «Суміш харчових продуктів «овочі» (IgE, загальна відповідь за сумішшю FP51): помідор (F25), морква (F31), картопля (F35), часник (F47), гірчиця (F89)» ви можете у Дніпрі та інших містах України. Зверніть увагу, що ціна аналізу, вартість процедури взяття біоматеріалу, методи та терміни виконання досліджень в регіональних медичних офісах можуть відрізнятись.
    Вгору