Досліджуваний матеріал
Сироватка крові
Показник, що відображає статус вітаміну D в організмі. 25 (OH) D - основний метаболіт вітаміну D, присутній в крові.
Він утворюється переважно в печінці, при першому ступені гідроксилювання вітаміну D, має помірну біологічну активність. 25 (OH) D в крові переноситься в комплексі з транспортним білком, може депонуватися в жировій тканині. Невелика частина 25 (OH) D піддається гідроксилюванню в нирках з утворенням більш активного метаболіту - 1,25 (OH) D.
Паратгормон підвищує утворення в нирках 1,25 (OH) D при зниженні альтернативного, біологічно неактивного продукту гідроксилювання - 24,25 (OH) D.
Дві основні форми 25 (OH) D - холікальциферол (вітамін D3) і ергокальциферол (вітамін D2). D3 утворюється, головним чином, в шкірі під дією ультрафіолетових променів, в той час як джерелом D2 служить тільки їжа. Важливо, що концентрація 25 (OH) D відображає внесок двох цих компонентів, обидві форми вітаміну D в даному дослідженні вимірюються еквімолярно. Рівень 25 (OH) D вважається найкращим індикатором статусу вітаміну D в організмі. Основна роль вітаміну D в організмі пов'язана з регулюванням обміну кальцію.
Нестача вітаміну D проявляється рахітом у дітей і остеомаляцією (зниженням мінералізації кісток) у дорослих, прояви дефіциту вітаміну D схожі з проявами гіперпаратиреоїдизмом, який може розвиватися вдруге. Комплекс лабораторних досліджень при підозрі на дефіцит вітаміну D повинен включати визначення кальцію і фосфору крові (при вираженому дефіциті очікується зниження цих показників), паратгормону і 25 (OH) D. Дослідження може бути доповнено визначенням сечовини, креатиніну, магнію для виключення станів, пов'язаних з патологією нирок і дефіцитом магнію.
Надлишок вітаміну D може приводити до токсичних ефектів (частіше спостерігається у дітей), що проявляється, в залежності від дози і тривалості застосування, в якості гіперкальціємії, гіперфосфатемії, кальцифікації м'яких тканин, нудоти, блювоти, запорів, анорексії, затримки росту і розвитку.
Рівень вітаміну D може варіювати в залежності від віку (у літніх людей частіше спостерігається зниження рівня), сезону (вище в кінці літа, нижче взимку), характеру прийнятої їжі, етнічної та географічної популяції, спостерігається зниження вмісту в крові вітаміну D при вагітності. Крім відомої ролі вітаміну D в обміні кальцію, в дослідженнях останніх років продемонстровано, що достатня кількість вітаміну D пов'язана зі зниженням ризику розвитку ряду онкологічних захворювань: цукрового діабету, розсіяного склерозу, серцево-судинних захворювань, туберкульозу.
Межі визначення: 3,5 нг / мл - 154,2 нг / мл.
Лiтература
- Клиническое руководство Тица по лабораторным тестам (4-е изд), М., Лабора, 2013, 1280 с.
- Материалы фирмы-производителя реагентов